Veelgestelde vragen
Zonnepanelen:
1. Hoe werken zonnepanelen precies?
Zonnepanelen wekken elektriciteit op door middel van daglicht. Zelfs diffuus licht kan energie genereren. Ze zetten het opgevangen licht om in gelijkstroom, die vervolgens via een omvormer wordt omgezet in bruikbare wisselstroom voor jouw huishoudelijke taken.
2. Hoe vind ik een betrouwbare installateur voor mijn zonnepanelen?
Zoek naar een Rescert-gecertificeerde installateur om te profiteren van premies en verzekerd te zijn van kwaliteit. Ons team van professionals beschikt over deze kwalificatie.
3. Moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken?
Zonnepanelen vereisen weinig onderhoud. Regen spoelt doorgaans het meeste vuil weg. Af en toe kun je ze schoonvegen met een borstel, doek of spons. Een professionele reiniging om de twee jaar is voldoende.
4. Hoe haal ik het meeste uit mijn zonnepanelen?
Bij zonnepanelen met een digitale meter is het raadzaam om je eigen verbruik zoveel mogelijk te maximaliseren. Gebruik elektriciteit op het moment dat je zonnepanelen veel energie produceren, bijvoorbeeld tijdens piekmomenten tussen 11.00 en 15.00 uur. Overweeg ook een thuisbatterij, warmtepomp of warmtepompboiler voor meer flexibiliteit.
5. Hoe meld ik mijn zonnepanelen aan?
Binnen 30 dagen na installatie moet je de zonnepanelen aanmelden bij de netbeheerder. In Vlaanderen kun je via Fluvius de netbeheerder vinden. De benodigde documenten worden door de netbeheerder gespecificeerd.
6. Heb ik recht op een premie voor zonnepanelen?
Sinds 1 januari 2023 kan elke particulier die zonnepanelen plaatst, een subsidie ontvangen tot 750 euro, gebaseerd op het totale vermogen van de panelen.
7. Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?
Zonnepanelen kunnen op zowel schuine als platte daken worden geïnstalleerd, op voorwaarde dat het dak geïsoleerd en asbestvrij is. De oriëntatie van het dak, meestal zuidelijk (zuidoost tot zuidwest) en de hoek van de panelen (30° tot 50°) zijn belangrijk voor maximale opbrengst. Onze professionals zorgen voor een vlekkeloze installatie.
8. Hoeveel neemt het vermogen van zonnepanelen jaarlijks af?
Het vermogensverlies van zonnepanelen varieert afhankelijk van verschillende factoren. Extreme temperaturen kunnen een negatieve invloed hebben, maar over het algemeen schatten we dat moderne panelen maximaal 0,5% rendementsverlies per jaar hebben, voornamelijk in de eerste 5 tot 10 jaar.
9. Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, hangt af van je huidige jaarlijkse stroomverbruik. Het doel is om je volledige verbruik te dekken, rekening houdend met toekomstige veranderingen, zoals de aanschaf van een elektrische auto. Onze offertes voorzien in deze berekeningen.
10. Is het rendabel om zonnepanelen te installeren?
Zonnepanelen zijn een duurzame investering die niet alleen de waarde van je woning verhoogt, maar ook zorgt voor duurzame energie en onafhankelijkheid van stijgende energieprijzen.
11. Kan ik besparen op mijn gasrekening met zonnepanelen?
Hoewel zonnepanelen direct geen invloed hebben op je gasrekening, streven we ernaar om samen met jou naar innovatieve en duurzame oplossingen te zoeken om de gaskosten te verminderen of zelfs te elimineren met behulp van zonnepanelen.
Thuisbatterijen:
12. Wat is de levensduur van een thuisbatterij?
De levensduur van een thuisbatterij hangt af van het aantal laadcycli. Goedkopere batterijen kunnen ongeveer 1.000 cycli halen, terwijl kwalitatieve batterijen tussen 5.000 en 10.000 cycli kunnen bereiken.
13. Hoe bepaal ik de grootte van mijn batterij?
Onze experts kijken naar verschillende factoren, zoals je verbruiksprofiel en het vermogen van je zonnepanelen, om de juiste grootte en het vermogen van de batterij te bepalen. We houden ook rekening met mogelijke toekomstige investeringen die invloed kunnen hebben op je verbruik, zoals het installeren van een laadpaal of warmtepomp.
14. Kan ik een thuisbatterij installeren als ik al zonnepanelen heb?
Ja, we kunnen een thuisbatterij installeren als je al zonnepanelen hebt. We hebben alleen het serienummer en het merk van de zonnepanelen nodig. Als je omvormer hybride is, kunnen we snel schakelen. Zo niet, bespreken onze professionals alle mogelijkheden om over te stappen naar een hybride opstelling met een thuisbatterij.
15. Hoe werkt een thuisbatterij zonder zonnepanelen?
Als je geen ruimte hebt voor zonnepanelen maar toch wilt profiteren van de voordelen van een thuisbatterij, is dat mogelijk. Met behulp van innovatieve toepassingen en energiemanagementsystemen kunnen we je batterij aansluiten op de energiemarkt. Via slimme batterijaansturing wordt de batterij gevuld met de voordeligste stroom, gebaseerd op een dynamisch elektriciteitscontract. Zo ben je niet langer gebonden aan dezelfde energieleverancier.
16. Wat betekent opslagcapaciteit?
Opslagcapaciteit verwijst naar de hoeveelheid energie die een batterij kan opslaan. Het is belangrijk om je thuisbatterij correct te dimensioneren. Een goede richtlijn is om per kWp zonnepanelen 1 kWh batterijcapaciteit aan te houden. Dit is gebaseerd op een jaarlijkse productie van de zonnepanelen die overeenkomt met je elektriciteitsverbruik.
17. Wat is het verschil tussen totale en werkelijke opslagcapaciteit?
Het verschil tussen totale en werkelijke opslagcapaciteit varieert per batterijtype en -merk. De totale opslagcapaciteit verwijst naar de totale hoeveelheid energie die in de batterij kan worden opgeslagen. De werkelijke capaciteit geeft aan hoeveel energie je daadwerkelijk kunt onttrekken aan de batterij. Bij lithium-ionbatterijen liggen de totale en werkelijke capaciteit dichter bij elkaar dan bij loodzuurbatterijen. De thuisbatterijen die we plaatsen, zijn van het type lithium-ijzerfosfaat, wat milieuvriendelijk is. De werkelijke capaciteit wordt meestal uitgedrukt in Depth of Discharge (DoD), het percentage energie dat een batterij kan ontladen ten opzichte van de totale capaciteit.
18. Waarom zijn het aantal laadcycli van een batterij belangrijk?
Het aantal laadcycli van een batterij is een indicatie voor de levensduur ervan. Hoe meer laadcycli een batterij aankan, hoe langer deze meegaat. Het kan voordeliger zijn om te kiezen voor een batterij met meer laadcycli, zelfs als deze duurder is. Gemiddeld kun je rekenen op 360 laadcycli per jaar. Het aantal laadcycli bepaalt dus mede de levensduur van de batterij.
Laadpalen:
19. Wat is de laadsnelheid van een laadpaal?
Het opladen van een elektrische auto kan gemiddeld tussen de 30 minuten en 21 uur duren. “Zo’n groot verschil?” vraag je je waarschijnlijk af. Het enorme verschil zit in de manier van opladen. Daarnaast is de laadtijd van een elektrische auto ook sterk afhankelijk van de grootte en het type batterij, maar ook van de buitentemperatuur. Vraag je je af wat de laadtijden zijn voor jouw auto? Of weet je niet wat de beste optie is voor jouw auto? Neem gerust contact met ons op, dan kijken we samen wat ideaal voor jou zou zijn.
20. Wat is een slimme laadpaal?
Een slimme laadpaal zorgt ervoor dat je auto minder stroom vraagt wanneer bijvoorbeeld je buren tegelijkertijd hun inductiekookplaat, vaatwasser en oven gebruiken. Wij maken gebruik van de load balancing module. Wat is dat? De load balancing module zorgt ervoor dat het energieverbruik in je huis gebalanceerd wordt. Er wordt dus een evenwicht gecreëerd op basis van de beschikbare stroom van je zonnepanelen en de vraag naar stroom van andere apparaten in je huis. Op die manier voorkom je overbelasting van het net en verlaag je het piekverbruik. Met het oog op de invoering van het capaciteitstarief is dat een interessant aandachtspunt.
21. Waarom zou ik een thuislaadstation laten installeren?
Als veiligheid en efficiëntie belangrijk voor je zijn, dan is een thuislaadstation een absolute must-have voor jou. Opladen bij een laadstation heeft veel voordelen, zoals sneller opladen dan via een stopcontact, lagere elektriciteitskosten thuis dan bij een openbaar laadstation, het meten en verrekenen van het elektriciteitsverbruik, en geen risico op oververhitting zoals bij stopcontacten. Om een laadstation te laten installeren, heb je alleen de benodigde ruimte nodig, zoals op je oprit, in je garage of onder je carport. De garage kan aan je huis grenzen, maar het kan ook een aparte garagebox of een ondergrondse garage zijn.
22. Waar moet ik op letten bij de aankoop van een laadpaal?
Bij de installatie van een laadpaal is het belangrijk om te weten of je huis een enkelfasige of driefasige elektriciteitsaansluiting heeft. Dat bepaalt namelijk de laadsnelheid van je laadpaal. Daarnaast is het ook aan te raden om de afstand tussen de laadpaal en de parkeerplaats zo kort mogelijk te houden. Hoe dichter de laadpaal bij de meterkast staat, hoe eenvoudiger de installatie is. Neem gerust contact met ons op, dan bespreken we samen de beste opties voor jou.
Overige:
23. Wat gebeurt er met de overtollige energie die ik niet verbruik?
Als je geen thuisbatterij hebt, wordt de overtollige energie teruggeleverd aan het net. De injectievergoeding varieert afhankelijk van je energieleverancier.
24. Wat is een AREI-keuringsverslag?
AREI-keuring is verplicht voordat je de zonnepanelen in gebruik neemt. Het controleert of de installatie veilig is en voldoet aan de elektrische regelgeving.
25. Kan ik het btw-tarief van 6% toepassen op de installatie?
Het btw-tarief is afhankelijk van de leeftijd van je woning. Bij een woning van 10 jaar of ouder geldt altijd een btw-tarief van 6%. Voor woningen jonger dan 10 jaar geldt tot en met 31/12/2023 een verlaagd tarief van 6% voor zowel levering als installatie van zonnepanelen.
26. Waarom draagt mijn investering bij aan een mooiere en groenere wereld?
Zonnepanelen verminderen niet alleen je energiekosten, maar dragen ook bij aan het verminderen van CO2-uitstoot. Met 10 zonnepanelen bespaar je jaarlijks ongeveer 1.400 kilogram CO2, wat overeenkomt met het gewicht van een volwassen zwarte neushoorn.
27. Wat is peak shaving?
Peak shaving verwijst naar het verminderen van pieken in je energieverbruik, met name relevant sinds de invoering van het capaciteitstarief. Met een thuisbatterij kunnen we deze pieken afvlakken. De batterij springt bij wanneer je verbruik piekt, waardoor je je eigen reserves gebruikt om je verbruik laag en consistent te houden.
28. Kan ik als particulier rekenen op financiële ondersteuning van de overheid?
Als je als particulier een laadpaal plaatst, kun je profiteren van fiscale voordelen als je een slimme laadpaal laat installeren tussen 1 september 2021 en 31 augustus 2024. Als je de investering deed tussen 1 september 2021 en 31 december 2022, heb je recht op een belastingvermindering van 45% voor de aankoop en installatie. Dit tarief daalt naar 30% in 2023 en 15% van januari 2024 tot en met 31 augustus 2024.